6 szín

Program


Médeia
4

Médeia

Médeia
KV Társulat előadása

Euripidész: Médeia c. drámája nyomán
Rakovszky Zsuzsa fordításának felhasználásával

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 18. szerda, 19:00

 

Az előadás a 29. THEALTER Fesztivál Különdíját nyerte el 2019-ben.

A KVTársulat először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására; az ókori szöveg alapján olyan kortárs előadást hozott létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól, ma.

Czukor Balázs rendező – akivel a díjnyertes Függésben c. előadás után másodszor dolgoznak együtt – kerettörténetbe helyezte a drámát; Médeia története egy csoportterápián, szerepjátékokon keresztül bomlik ki. 

A KVT előadásainak fontos témája a nemi szerepekkel való játék, a hagyományos nemi szerepek lebontása; ennek az útkeresésnek is fontos állomása a Médeia, amelyben a darab összes szerepét négy nő játssza. Ez egyrészt értelmezhető a klasszikus görög színházi szereposztás inverzeként, másrészt ezáltal éppen az egyes szereplők nemiségen túli igazsága erősödik fel és válik átélhetővé. 

„Egyszerre születik antik sorsdráma és kortársi tragikomédia és mindkettőben… ott a kortalan kérdésáradat, amely válaszokért kiált – a középpontban a szűkölő, vergődő, válaszért, megértésért, el és befogadásért esdeklő Médeiával… a kérdés tehát nem az, hogy ilyenek lennének a nők? – hanem az, hogy ilyenek lennénk mi?” 

 

Szereplők:
Radnay Csilla
Spiegl Anna
Száger Zsuzsanna
Urbanovits Krisztina

Látvány: SZABADOS Luca
Bábkészítő: PALYA Gábor
Produkciós asszisztens: CSEH Adrienn

Rendező: CZUKOR Balázs

 

Külön köszönet: Karsai Györgynek

Előadás hossza: 70 perc szünet nélkül

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

Ajánlatunk


Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

“Színdarabot csinálni valahogy régi álmom volt, mert szép, kreatív dolog. De eddig hiányzott a drámám hozzá. Most megvan. Én bányászom a nyersanyagot, de a végső formáját az alkotótársaim fogják megadni, amíg lehet, az én közreműködésemmel. Elfogadom, ha esetleg én már nem látom az előadást. Nagyon szeretném, de ebben a játékban nem a győzelem, a részvétel a fontos.” /Karsai Dániel/

Alan Turing, avagy "egy rejtett zseni élete" című előadás arra tesz kísérletet, hogy más szemszögből, közel hozva Turing alakját a nézőhöz, betekintést enged abba a világba, amibe sokáig csak maga Turing léphetett be.

Ajánló


Cseh Tamás arról énekelt valaha, hogy azt hittük, a dalokban angolul kimondják azt, amit magyarul nem tudunk, de nem így…

Improvizációs játék önmagunkról Ízelítő kapcsolataink hétköznapjaiból.

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!